• ZBIERKA DNI NEZÁBUDIEK – NEZABUDNI NA SVOJE DUŠEVNÉ ZDRAVIE

          • Už od svojho vzniku realizuje Liga za duševné zdravie SR celonárodnú zbierku

            DNI NEZÁBUDIEK v uliciach slovenských miest.
            Každoročne na jeseň vyjdú do ulíc tisícky dobrovoľníkov s nežnými modrými kvietkami nezábudiek ako symbolmi krehkosti duše. Upozorňujú na dôležitosť ochrany duševného zdravia .

            V tomto roku zbierka prebiehala od 6.10 do 10.10.2021 kedy sme  si pripomenuli Svetový deň duševného zdravia. Tohtoročná kampaň sa viedla v duchu sloganu

             „ Vypusťme paru. Naša spoločnosť je pretlakovaná. “. 

            Naša spoločnosť je pretlakovaná. Vnímame, čo sa okolo nás deje a mali by sme sa začať rozprávať o tom, ako nanovo vybudovať znesiteľné spoločenské vzťahy. Duševné zdravie jednotlivca závisí od duševného stavu celej spoločnosti. Čo vy na to? Cítite to rovnako ?

            Do zbierky Dni nezábudiek sa zapojili aj študenti našej školy , ktorí sa vybrali do ulíc mesta Brezna , kde oslovovali okoloidúcich a informovali ich o zbierke a jej zámere.  Boli to študenti z I.A triedy – Vanessa Dunajská, Peter Peniak, z II.A triedy – Viktória Dunajská, Miriama Kaššová , z III.H triedy – Mária Donovalová , Michal Muránsky. Všetkým študentom za pomoc a účasť na zbierke patrí poďakovanie.     

          • BIELA PASTELKA

          •                                      

            Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka  pomoci ľudí  zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            Dňa 24.9.2021 sa do zbierky Biela pastelka zapojili ako dobrovoľníci aj žiaci našej školy , ktorí v uliciach mesta Brezno oslovovali občanov aby prispeli na pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím. Mnohí  občania  sa ochotne  do zbierky zapojili , no našli sa aj takí ,ktorí neprejavili žiadny záujem . Vďaka patrí všetkým, ktorí akoukoľvek čiastkou prispeli pre nevidiacich a slabozrakých.

             Poďakovanie patrí aj študentom, ktorí sa do zbierky zapojili. Boli to členovia Žiackej školskej rady – Jakub Hríň, Samuel Rajčok z III.A triedy, Mária Donovalová, Michal Muránsky, Samanta Borošová, Andrea Kováčiková z III.H triedy.  

          • SEPTEMBER- MESIAC FINANČNEJ GRAMOTNOSTI

          • 8. september – MEDZINÁRODNÝ DEŇ GRAMOTNOSTI

            Na jednej strane nám technológie poskytujú veľké množstvo príležitostí, na druhej strane 750 miliónom mladých a dospelých tieto príležitosti vytvárajú ďalšie prekážky. Bez gramotnosti sa ťažšie orientujú v čoraz viac digitalizovanej spoločnosti.

            Od roku 1966 UNESCO každoročne 8. septembra pripomína Medzinárodný deň gramotnosti s cieľom upriamiť pozornosť verejnosti na analfabetizmus a mobilizovať ju, aby sa angažovala v jednom z dôležitých poslaní tejto organizácie - poskytovania základného vzdelania pre všetkých.

            September sa spája nielen s príchodom jesene, ale aj s vedomosťami zo sveta financií. V mesiaci septembri  si každoročne pripomíname dôležitosť schopnosti rozumieť peniazom a robiť správne finančné rozhodnutia. Cieľom septembrovej kampane „ Mesiac finančnej gramotnosti  “je upozorniť na dôležitosť finančného vzdelávania a na zvyšovanie finančného rozhľadu a poznania ekonomických vzťahov, ktoré sú bežnou súčasťou každodenného dňa.

             

            Pri príležitosti mesiaca finančnej gramotnosti pripravili členovia Žiackej školskej rady pre žiakov školy súťaž pod názvom „ Financie – ako na ne ? “ Súťaž prebiehala 8.9.2021 a triedy  boli rozdelené do dvoch skupín. Prvú skupinu tvorili triedy prvých až tretích ročníkov. Druhú skupinu tvorili triedy štvrtých ročníkov a nadstavbového štúdia. Každá trieda mala vypracovať v čo najkratšom časovom limite 6 úloh. Vyhrala trieda, ktorá v čo najkratšom čase a najsprávnejšie vyriešila všetky zadané úlohy.  

            Víťazom prvej skupiny sa stala trieda  II.A , víťazom druhej skupiny sa stala trieda II.KN. Víťazi boli odmenení sladkou odmenou a diplomom. Všetkým víťazom blahoželáme. 

          • Odovzdávanie Ag testov na samotestovanie žiakov

          • Ag testy určené na samotestovanie žiakov sa budú na našej škole vydávať 16.9.2021, t.j.štvrtok v čase od 13:00 do 15:30. Vydávanie sa uskutoční v priestoroch vestibulu školy. Testy si môže prevziať len vopred nahlásený (nahlasovanie prebiehalo ešte v auguste 2021) plnoletý žiak, resp. zákonný zástupca neplnoletého žiaka.

          • Otvorenie školského roka

          • Pre dennú formu 2.9.2021 o 8.00 hod

            Pre večernú formu 2.9.2021 o 14.10 hod

            Ubytovanie na školskom internáte bude možné 1.9.2021 od 14.00 hod

          • Záverečná konferencia projektu Európske partnerstvo v odbornom vzdelávaní

          • Záverečná konferencia projektu Európske partnerstvo v odbornom vzdelávaní

             

            Spojená škola v Detve finišuje projekt v rámci programu Erasmus + / strategické partnerstvá. Dňa 17. júna 2021 sa uskutočnila záverečná konferencia projektu, na ktorej sa zúčastnili projektoví partneri, spolupracujúce firmy i zástupcovia základných škôl. Po úvodných slovách riaditeľa školy Ing. Jána Melicha a riaditeľa odboru školstva BBSK Ing. Miroslava Martiša sa predstavili naše spolupracujúce firmy ZF Slovakia, a. s. a Slavia Production Systems a.s. Nasledovala prezentácia nášho dlhoročného partnera Internationaler Bund Jena a Daniela Fiľa, zástupcu firmy S.D.A. s.r.o. Na záver sa účastníci mohli oboznámiť s projektom a jeho výsledkami.

             

            Projekt Európske partnerstvo v odbornom vzdelávaní pripravilo partnerstvo zložené z 9 organizácií z 8 krajín Európy. Partnerstvo je tvorené strednými odbornými školami ako aj záujmovými združeniami zamestnávateľov, pre ktorých školy pripravujú budúcich zamestnancov. Cieľovou skupinou projektu sú pedagogickí zamestnanci a žiaci stredných odborných škôl, vedenie firiem v regióne a predovšetkým zamestnanci zaoberajúci sa odbornou prípravou, inštitúcie participujúce na odbornom vzdelávaní a príprave ako aj zástupcovia regionálnej samosprávy, odvetvových a profesijných združení zaoberajúcich sa odborným vzdelávaním.

            Zámerom projektu je priblížiť vzdelávanie konceptu duálneho vzdelávania, kde sa žiaci pripravujú priamo pre podniky. Realizáciou projektu sme modernizovali odborné vzdelávanie v partnerských školách cestou prepojenia školy a praxe. Podporili sme zavádzanie systému kvality, vrátane mechanizmov ECVET a EQAVET. Cieľom projektu bolo viac zapojiť do odbornej prípravy kľúčových zamestnávateľov a presvedčiť ich, že koordinované vzdelávanie im môže priniesť množstvo výhod. Umožnili sme pedagogickým zamestnancom, ako aj zamestnancom zodpovedným za vzdelávanie a odbornú prípravu spoznať iný systém vzdelávania a odbornej prípravy. Projekt umožnil rozšíriť existujúce partnerstvá a vytvoril podmienky pre budúcu spoluprácu.

            Projekt sa zameriaval na tvorbu piatich intelektuálnych výstupov. Vo výstupe O1“Kvalifikačný rámec a kompetencie“ sme pripravili viaceré nástroje, ktoré môže škola využiť pri zvyšovaní kvality odborného vzdelávania. Výstup O2 „Model prepájania odborného vzdelávania v škole a v praxi“ zahŕňa široké spektrum aktivít, ktoré umožňujú čo najviac priblížiť odborné vzdelávanie potrebám praxe. Vo výstupe O1“ Jednotky učenia ECVET s aplikáciou na mobility“ navrhli partneri jednotky učenia ECVET ako aj sprievodcu systémom ECVET, ktorý umožňuje uznávať vzdelávacie výsledky nadobudnuté počas zahraničnej mobility. Výstup O4 obsahuje príručky s cvičeniami, testami a slovníkom odborných pojmov vo všetkých zapojených odboroch. Vo výstupe O5 sme analyzovali situáciu vo vzdelávaní marginalizovaných skupín a pripravili aktivity na zvýšenie ich motivácie.

            Za dôležitý výstup projektu považujeme posilnenie pozície partnerstva tvoreného odbornými školami, firmami a sociálnymi partnermi pri možnom ovplyvňovaní štruktúry siete študijných a učebných odborov.

            Obsah tohto článku vyjadruje iba názor autora. Európska komisia nie je zodpovedná za akékoľvek použitie informácií v ňom obsiahnutých. Projekt bol spolufinancovaný programom Európskej komisie Erasmus+.

             

          • Rozlúčka so žiakmi III.H, III.G a II.J

          • „Z neznámych tvárí sa stali priatelia, z jednotlivcov sa stal kolektív. Ako plynuli roky, tak pribúdali spoločné zážitky, chvíle smiechu a radosti, ktoré občas vystriedali hnev, či plač. To všetko však k životu patrí. Nepríjemné spomienky časom vyblednú a my si v našich srdciach necháme tie pekné......

            ......Verte, či nie, budete nám chýbať. Lúčia sa s vami triedy III.H, III.G a II.J.“

          • 31.5. SVETOVÝ DEŇ BEZ TABAKU

          •              

            Posledný májový deň si ľudia na celom svete pripomínajú Svetový deň bez tabaku. Od roku 1987 je 31. máj vyhlásený Svetovou zdravotníckou  organizáciou ( WHO ) za  Svetový deň bez tabaku.

            Cieľom je povzbudiť ľudí k rozhodnutiu  prestať fajčiť, ponúknuť im potrebné nástroje pomoci a podporiť ich v kritických momentoch počas abstinencie.

            Aj v našej škole sme si pripomenuli tento deň informačnými nástenkami a pri dodržaní pandemických opatrení sa žiaci teoretického vyučovania zúčastnili malého prieskumu formou dotazníkov o miere závislosti na nikotíne.

            Prieskumu sa zúčastnili žiaci I.A, II.A, III.A, II.H, I.KNss a II.G triedy. Výsledky prieskumu sú zverejnené na nástenke Žiackej školskej rady  pri stolnotenisových stoloch.  

             

          • SLÁVNOSTNÉ ODOVZDÁVANIE VYSVEDČENÍ

          •  

            SLÁVNOSTNÉ ODOVZDÁVANIE VYSVEDČENÍ

            Konečne sa dočkali. Naši absolventi poslednýkrát zavítali do školy, aby si prevzali maturitné vysvedčenia. Ešte na chvíľu si sadli do školských lavíc vo svojej triede, aby si zaspomínali na všetky tie roky strávené v škole. 

             

            Ich kroky neskôr smerovali do auly školy, kde im pani riaditeľka odovzdala maturitné vysvedčenie . Posledné poďakovanie učiteľom, vedeniu školy a hlavne svojim triednym učiteľkám, posledné foto a posledné zvonenie.

             

            Za našimi absolventmi sa zavreli brány školy a každý  teraz bude kráčať svojou cestou.  Všetkým želáme  vykročenie tým správnym smerom a naplnenie ich životných cieľov. 

             

             

          • POZOR! Voľné miesta pre žiakov 9.ročníkov

          •  

            Riaditeľka SOŠ techniky a služieb

             

            vyhlasuje 2. kolo prijímacích skúšok pre odbory:

             

            študijný odbor 2381 M strojárstvo – 6 žiakov

            študijný odbor 6352 M obchod a podnikanie – 2 žiaci

            učebný odbor 6489 H hostinský, hostinská – 6 žiakov

             

            Zákonný zástupca žiaka, ktorý nebol prijatý na žiadnu strednú školu v 1.kole prijímacích  skúšok,  má možnosť podať na strednú školu ďalšiu prihlášku do 2. kola prijímacieho konania. Žiak prihlášku dostane na svojej základnej škole.

            Prijímacia skúška v 2. kole sa koná 22.06.2021 s kritériami ako v 1. kole.

             

            Na odbor hostinský, hostinská budú žiaci prijímaní bez prijímacích skúšok.

             

            Bližšie informácie  získate na adrese:

            SOŠ techniky a služieb, Laskomerského 3, Brezno

            https://ssbrezno.edupage.org

            sostasbr@sostasbr.sk

            048/6304015 – sekretariát školy

             

          • VSTUP zamestnancov do školy od 3.5.2021

          • Zamestnanci škôl a školských zariadení sa pravidelne testujú len v III. stupni varovania(bordový okres), na základe aktuálneho zaradenia okresu v mieste výkonu práce. Aktuálny stav zariadenia okresu podľa COVID AUTOMATU je zverejnený na stránke: https://korona.gov.sk/covid-automat-na-slovensku/ Pre zamestnancov škôl a školských zariadení platí podľa Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR č. 200/2021 nasledovné:

            III. stupeň varovaniafrekvencia 7 dní -zamestnanec predkladá Prílohu č. 9/a, Prílohu č. 9/b,

            II. stupeň varovania nemá povinnosť sa testovať. Zamestnanec predkladá svojmu zamestnávateľovi Prílohu č. 9/c,

            I. stupeň varovania nemá povinnosť sa testovať. Zamestnanec predkladá svojmu zamestnávateľovi Prílohu č. 9/c,

            V prípade, že má zamestnanec napríklad poobednú/nočnú službu a vstupuje do objektu školy a školského zariadenia v čase od 21.00 hod -01.00 hod nasledujúceho dňa, predkladá svojmu zamestnávateľovi Prílohu č. 9/a,9/b, 9/c a negatívny výsledok testu v II. stupni varovania (červený okres) nie starší ako 14 dní. V prípade okresu v I. stupni varovania (ružový okres) predkladá negatívny výsledok nie starší ako 21 dní.

          • Ponuka stravovania

          • PONUKA  STRAVOVANIA

             

            Školská jedáleň ako súčasť Strednej odbornej školy techniky a služieb, Laskomerského 3 v Brezne, ponúka študentom možnosť stravovania sa v školskom roku 2020/2021.

            Cena jedného obeda je 1,70 €. Obedy sa podávajú v čase od 11:30 hod. do 14:30 hod. Každodenne sú ponúkané dva druhy jedál, ktoré si možno vopred objednať. Obedy si možno nahlásiť resp. odhlásiť aj cez internet alebo prostredníctvom mobilného telefónu s operačným systémom ANDROID. Takisto je možné prezerať si jedálny lístok aj na stránke školy.

            Systém výdaja obedov je prostredníctvom čipu, ktorý vám bude poskytnutý za jednorazový poplatok vo výške 3 €.

            Vzhľadom na šírenie ochorenia COVID-19 je potrebné dodržiavať časovo a priestorovo oddelené stravovanie žiakov.  Preto  je určený časový harmonogram výdaja pokrmov v jedálni:

            Od 11,30 -12,00 skupina žiakov Gymnázia JCH

            Od 12,00 -12,30 skupina žiakov SOŠTaS  

            Od 12,30 -13,00 zamestnanci

            Od 13,00 -13,30 skupina žiakov Gymnázia JCH

            Od 13,30 -14,00 skupina žiakov EBG

            Od 14,00 -14,30 zamestnanci

            V prípade záujmu sa môžete obrátiť na vedúcu školskej jedálne, kde získate  ďalšie informácie ohľadom stravovania.

             

            Kontakt na vedúcu školskej jedálne: 048/630 4020

            Eva Schallerová

  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje
    • Kontakty

      • Stredná odborná škola techniky a služieb, Brezno
      • oficiálny email školy: sostasbr@sostasbr.sk, sekretariat@sostasbr.sk
      • Spojovateľka: +421 48 630 40 22 Sekretariát školy: +421 48 630 40 15, mobil +421 949 006 841
      • Adresa školy: Laskomerského 3, 977 46 Brezno 97746 Brezno Slovakia
      • IČO: 423 176 57
      • DIČ: 2024 1293 71
      • Riaditeľka školy: PaedDr. Danka Kubušová, mail: danka.kubusova@sostasbr.sk, mobil: 0917 275 878
      • Zástupkyňa riaditeľky školy pre technické odbory a školský internát: Mgr. Eva Červenáková, mail: eva.cervenakova@sostasbr.sk, mobil: 0908 697 708
      • Zástupkyňa riaditeľky školy pre odbory služieb: PaedDr. Monika Ďurajdová, mail: monika.durajdova@sostasbr.sk, mobil: 0905 621 922
      • Výchovná poradkyňa: Ing. Blanka Kiššová, mail: blanka.kissova@sostasbr.sk, mobil: 0949 006 815
      • Email na správcu obsahu: vaclav.gajdosik@sostasbr.sk